Home Csapatok B csoport Belgium

Belgium

Nem először vág neki egy kontinenstornának a végső győzelemre is esélyes kerettel Belgium. Képesek végre felérni a csúcsra? Rendkívül erős csapatuk van, elsőként kvalifikálták magukat a tornára, magabiztosan abszolválták a selejtezősorozatot. A csoportjuk könnyű, minden a kezükre játszik, ráadásul még a kulcsjátékosaik is jó formában vannak. Eljött a belgák ideje?

Belgium szereplése az Eb-k során

Belgium első Európa-bajnoksága az 1972-es volt, ahol nagy meglepetésre rögtön a “Final Four-ban” találták magukat, mint házigazdák. Ehhez a negyeddöntő során az olaszokat verték nagy meglepetésre. A kor egyik kiváló csatárára, Paul van Himstre építették játékukat, akinek gólja a ’72-es torna bronzmeccsén győzelmet ért, éppen Magyarországgal szemben. A következőre Eb-re nyolc évet kellett várni, de megérte.

Raymond Goethals után, egy másik legendás edző, Guy Thys vette át a válogatott irányítását, aki egy rendkívül tehetséges csapattal dolgozhatott. Hiába kerültek nehéz csoportba, fegyelmezetten játszottak, ami csoportelsőséget, egyben Eb-döntőt jelentett. Az ellenfél a nyugat-német csapat volt, de a döntőben már nem tudtak meglepetést okozni, érvényesült a papírforma. Azt gondolhatnánk, hogy a sorminta alapján a következő kijutásuk alkalmával már megnyerték a tornát, de ez nem így történt, azóta is elkerülték a sikerek az országot.

Kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra

Ahogyan említettük, elsőként kvalifikálta magát a tornára Belgium. Az I-csoport győzteséről az orosz válogatott beharangozójában is szó esett, mivel a B-csoport riválisai a selejtezőben is egy hatosba kerültek. Roberto Martínez fiainak nem volt nehéz dolga, mindegyik mérkőzésüket megnyerték, 40 gólt szereztek, mindössze hármat kaptak, abból kettőt az oroszoktól, egyet ciprusi válogatottól.

A szövetségi kapitány mérlege elképesztő, ugyanis 54 mérkőzés alatt, mindössze 4 vereséget szenvedett a belgákkal, azokból az egyiket a későbbi világbajnok franciáktól a 2018-as világbajnokság elődöntőjében. Martínez megelőzte a trendeket, a kezdetektől három belső védővel játszik a válogatott, univerzális szélsőkkel, masszív középpályájával. Elől hatékony, robusztus és gólerős támadóval, nehézkes ellenük játszani, mert mind gyorsaságban, mind fizikális játékban az ellenfél fölé tudnak nőni.

Kevin De Bruyne, belgium kulcsjátékosai között

A belgák hamar keretet hirdettek, de sokan csak arra kíváncsiak: milyen állapotban lesz a hosszú szezon után Kevin De Bruyne? A Manchester City vezére Bajnokok Ligája döntőben szerepelt, vezére volt a csapatának, igaz, hogy több mérkőzést ki kellett hagynia sérülés vagy pihentetés miatt, de mikor bevethető volt, akkor góllal vagy gólpasszal vétette magát észre. Ha elkerülik a tornán a sérülések, és a fáradtságot is képes lesz leküzdeni, akkor egyértelműen a válogatott vezére lehet, aki megszabja a csapat tempóját, képes támadásokat is befejezni. A klubjában fontos szerep hárul rá, de a belga válogatottban még nagyobb lehet rajta a nyomás. Azt is megkockáztatom, hogy a csoportmeccsek során előfordul majd, hogy pihentetik, próbálják az egyenes kieséses szakaszra tartalékolni őt.

Belgium EB 2021 kerete

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 3. Belgium 1 - 1 Görögország 1.36 5.00 7.50
jún 6. Belgium 1 - 0 Horvátország 1.80 3.60 4.33

Belgium felkészülési programja

A belgákat nem érdeki a Szentpétervár és Koppenhága közötti ingázás, ők főhadiszállásnak Belgiumot jelölték meg. Majd a csoportmeccsek eldöntik, mennyire volt ez okos húzás. A barátságos meccsek szempontjából Görögország és Horvátország okos választás volt, utóbbival lehet a dánok vagy az oroszok ellen készülni, előbbivel meg a finnek ellen.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 3. Belgium 1 - 1 Görögország 1.36 5.00 7.50
jún 6. Belgium 1 - 0 Horvátország 1.80 3.60 4.33

Mire számíthat Belgium az Euro2020 során?

Belgium számára két dolog jelenthet problémát a tornán: utazás és a védelem. A csapat bejárja egész Európát, gyakorlatilag minden meccset más-más stadionban játszanak majd, ez sokat kivehet a játékosokból. A védekezés szintén problémás lehet, hiába vannak tapasztalt védőik is világklasszis kapusuk, sebességben nem veszik fel a versenyt a riválisok gyors támadóival, akikkel először valószínűleg a negyeddöntők során találkozhatnak. Addig az útjuk sima, csoportelsőség kötelező a sok utazás ellenére is, minimális elvárás velük kapcsolatban a legjobb nyolc, de ideje lenne már egy döntő ettől a generációtól, mert valószínűleg ez az utolsó esélyük. Most vagy soha!