Sevilla Andalúzia fővárosa és egyben legnagyobb települése. Óvárosa, mely 4 négyzetkilométeren terül el, nem kevesebb mint három UNESCO által világörökségi kincsnek kikiáltott helyszínt tartalmaz: Alcázar palotakomplexum, a Catedral de Sevilla és az Archivo de Indias épületet. Ezenkívül pedig hatalmas fontosságot tulajdonítanak a focinak.

Bilbao helyett Sevilla rendezhet mérkőzéseket a 2020-as Európa-bajnokságon. A városról a sportrajongóknak Unai Emery és az Európa-liga sikerek juthatnak eszükbe, illetve Diego Maradona, aki egy szezont játszott a Sevillában, olyan társakkal, mint Diego Simeone és Davor Suker. Az 1992-es Világkiállítás helyszíne, mely elhozta a fellendülést az ott élők számára. A város, amely a Betis – Sevilla rivalizálásról ismert, amelynek híres szülötte két egykori római császár (Hadrianus és Traianus), illetve egy mostani vezér, Sergio Ramos.

A sevillai Estadio de La Cartuja

Miért esett Sevillára a választása a spanyoloknak, hiszen számtalan impozáns stadion van még az országban? Az indok egyfelől, mert az Estadio de La Cartuja nincsen kihasználva. Hiába van a városnak két csapata, mind a kettőnek van saját stadionja. A 120 millió euróból épült, 1999-ben átadott létesítmény sok esetben üresen áll, jobbára a spanyol válogatott használja, de ez sem túl gyakori.

A stadiont az 1999-es atlétikai világbajnokságra építették, majd a 2004-es és 2008-as sevillai olimpiai pályázat kiemelt komplexuma lett volna. Ebből azonban nem lett semmi. A 2003-as UEFA-kupa fináléjának helyszíne, illetve egykoron Davis-kupa meccseket rendeztek benne. A spanyol szövetség 2020-tól megkezdte a stadion modernizálását, tetőt javítottak, új gyepet fektettek.

Az ok egyszerű: 2020-tól 2023-ig az Estadio de La Cartujában rendezik a Copa del Rey fináléját. Próbálják kihasználni a temérdek pénzből épített andalúziai stadiont, de nincsen egyszerű dolga a városnak és az államnak (akik közösen osztoznak a komplexum költségein). A 60 ezer férőhelyes aréna ugyanakkor kedves emlékeket idézhet fel a spanyol válogatott tagjaiban, ugyanis a 2020-ben a Nemzetek Ligájában 6-0-ra győzték le a németeket.

Az idén rendezésre kerülő foci eb alatt Sevilla három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek is helyszíne lesz.

Sevilla EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 14. Spanyolország 0 - 0
(0 - 0)
Svédország M4
jún 19. Spanyolország 1 - 1
(1 - 0)
Lengyelország M4
jún 23. Szlovákia 0 - 5
(0 - 2)
Spanyolország Duna TV
jún 27. Belgium 1 - 0
(1 - 0)
Portugália M4