London és az ikonikus Wembley, ahol a magyar válogatott azt a bizonyos 6-3-as győzelmet aratta. A stadiont 2003-ban lebontották, majd az újragondolt komplexum 2007-ben nyílt meg, de ne szaladjunk ennyire előre! Az “eredeti” Wembley történelme mellett nem lehet elmenni szó nélkül: 5 BEK-döntőt rendeztek benne, illetve az angol válogatott máig egyetlen világbajnoki címét is a stadionban szerezte meg 1966-ban.

Ha ez nem lenne elég, akkor a második világháború utáni első olimpiát is a Wembleyben rendezték, arról nem is beszélve, hogy számos FA-kupadöntő színhelye volt, de legjobb Európa-bajnoki szereplése is arra az évre esett az angol válogatottnak, amikor a finálénak a legendás aréna adott otthont. Megannyi emlék, majd hercehurca, hiszen már a régi létesítmény lebontása is sok problémával járt.

Az új Wembley építése sem volt egyszerűbb eset, már a kezdeti szakaszban több hibát találtak az ütemtervben, alvállalkozók hagyták ott a projektet. Az első komolyabb csúszás a 2006-os FA-kupa fináléját érintette, ugyanis a stadion nem lett kész a döntőre. A kivitelezés során rengeteg hibát találtak, sok folyamatot újból kellett kezdeni, egy bohózattá vált az új Wembley építése.

London polgármestere többször szabadkozott a projekt miatt. Azért is volt elkeserítő a helyzet, mert a régi Wembley mindössze 300 nap alatt készült el (1923-ban), míg az újra közel 1200 napot kellett várni. A 2006-os átadás végül 2007-re csúszott, számtalan koncertet és mérkőzést kellett áthelyezni másik létesítménybe. A temérdek pénz, amit beleöltek, nem látszott, ugyanis már az első meccsek után kritizálták a gyep állapotát.

Azt viszont kár lenne vitatni, hogy a stadion rendkívül modern, amelyben azóta számtalan mérkőzést és különböző sport, illetve zenei eseményt rendeztek: két Bajnokok Ligája döntőt (2011-ben Barcelona – Manchester United és 2013-ban Bayern München – Borussia Dortmund), NFL és rögbi meccseket, Anthony Joshua – Volodimir Klicsko ökölvívó eseményt. Zenészek közül Eminem, Adele, George Michael, Taylor Swift is fellépett a Wembleyben.

London EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 13. Anglia 15:00 Horvátország M4
jún 18. Anglia 21:00 Skócia M4
jún 22. Csehország 21:00 Anglia M4