Home A 2021-es foci EB helyszínei Koppenhága

Koppenhága

Az elmúlt évtizedekben nem győzték méltatni Dániát, hiszen mind tudományos, mind üzleti és kultúrális szinten is az élmezőnybe tartoznak a világon. A leginkább élhető országok közé tartozik, fővárosa Koppenhága pedig a legélhetőbb városok közé, környezettudatosak, lakosság harmada kerékpárral jár munkába, rendkívüli ütemben fejlődik az ország és a város is. A Koppenhágát Malmövel (Svédország) összekötő Øresund híd új távlatot nyitott meg a város számára.

Munkaerő szempontjából Európa legjobban ellátott területe, sok közép és nagyvállalat célpontja a dán főváros, kiemelkedő a technológiai fejlődés, lakosság kétharmada dolgozik tudásintenzív ágazatban. A város leghíresebb szülötte a Nobel-díjas fizikus Niels Bohr, illetve az Oscar-díjra jelölt rendező Lars von Trier. A színészek közül Mads Mikkelsent érdemes kiemelni, míg a sportolók közül egyértelműen a legendát, Nicklas Bendtnert.

Két rivális stadionja

A sport szempontjából a labdarúgás és a kézilabda játszik főszerepet. Előbbi esetében az ősi riválisokat, a Københavnt és a Brøndbyt érdemes megemlíteni. A København stadionja egyben az ország legnagyobb sportkomplexuma, a Parken Stadion, ahol a dán labdarúgó válogatott mérkőzéseinek is otthonául szolgál. A jelenlegi aréna elődje a Idrætsparken volt, amelyet 100 évvel ezelőtt adtak át és 1990-ig szolgálta Dánia csapatait és válogatottját.

Az új stadiont 1992-ben adták át, melyet Baltica Finans A/S által biztosított 640 millió koronából építettek meg, mindössze egyetlen kikötése volt a cégnek: dán válogatottnak másfél évtizedik a Parkenben kell játszania a mérkőzéseit. Az átadást követő nyolc éven belül KEK és UEFA-kupadöntőt is rendeztek a stadionban, érdekesség, hogy mindkét esetben az Arsenal volt az egyik finalista (KEK-et megnyerték, míg az UEFA-kupában kikaptak a török Galatasaraytól).

Foci EB 2020 meccsek a Telia Parken Stadionban

Az elmúlt 20 év során folyamatos felújításokkal próbálták modernizálni az arénát, ahol 2001-ben Eurovíziós Dalfesztivált rendeztek, illetve számos koncertet, fellépett Michael Jackson, Beyoncé, Whitney Houston, Madonna, AC/DC és a Metallica is. A komplexum kialakítása rendkívül jó, 10 perc alatt ki lehet űríteni a teltházas nézőteret, rengeteg étkezési lehetőség adott a szurkolók számára.

A Telia Parken Stadion és Koppenhága még soha nem szerepelt a labdarúgó-európa bajnokság helyszínei között. Ugyanakkor az UEFA már 1993-ban besorolta a 4 csillagos stadionok közé így otthont tudott adni az UEFA Bajnokok Ligája meccseinek. Hosszú történelmével megérett már egy foci EB 2020-ra, és a 2021-ben rendezett labdarúgó európa bajnokságon fontos szerepet tölthet be: három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek lesz a helyszíne.

Koppenhága EB menetrendja

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 12. Dánia 0 - 1
(0 - 0)
Finnország M4
jún 17. Dánia 1 - 2
(1 - 0)
Belgium M4
jún 21. Oroszország 1 - 4
(0 - 1)
Dánia Duna TV
jún 28. Horvátország 3 - 5 AET
(2 - 2)
Spanyolország M4