München kapcsán az 1972-es olimpia és a túszdráma juthat eszünkbe, illetve a kiváló labdarúgó klub, a Bayern München, valamint a megannyi vállalat: a BMW, Siemens, MAN és az Allianz. Utóbbi a névadója az Európa-bajnokság színhelyének, az Allianz Arénának, mely építése kapcsán kezdetben sok-sok vita merült fel. A 1990-es évek végén felmerült a kérdés, mi lesz a müncheni csapatok sorsa?

A nép akarata az Allianz Aréna

Felújítják a már meglévő Olimpiai Stadiont, vagy egy új komplexumot építenek helyette? A 2002-es népszavazás után, végül a második lehetőség mellett döntöttek, így 2002-ben elkezdődött az építkezés. Azért is volt fontos ez a momentum, ugyanis könnyedén megeshetett volna, hogy a 2006-os németországi világbajnokságot, müncheni helyszín nélkül rendezik meg.

A stadion 340 millió euróba került, mindössze 2,5 év kellett, míg elkészült, ráadásul az infrastruktúrát is fejlesztették (meghosszabbították a metróvonalat, illetve a stadionhoz csatlakozó autópályaszakaszt is modernizálták). Az Allianz jelentős összeggel támogatta az aréna építését, ezért 30 évre megkapták a jogot, hogy létesítmény viselje az Allianz nevet.

Foci EB 2020 meccsek és az Allianz Aréna

Habár EB foci bajnokságnak még nem adott otthont, 2006-ban Németországban került sor a foci VB-re, és München volt egyike a 12 rendező városnak – az Allianz Aréna így már nem először kóstol bele a válogatottak közötti csatába.

A 2006-os világbajnokságon négy csoportmérkőzést tartottak benne, illetve egy nyolcaddöntőt és a Franciaország – Portugália elődöntőt. A németek számára különösen fájó, hogy a 2012-es Bajnokok Ligája finálét is az Allianz Arénában rendezték, mivel a Bayern München hazai pályán fogadta a Chelsea-t. A németek toronymagas esélyesnek számítottak, mindössze csak érvényesíteni kellett volna a papírformát, de előbb Drogba egyenlített a rendes játékidő végén, majd a büntetők során az elefántcsontparti tizenegyesével nyerte el a trófeát az angol klub, míg a bajorok hazai pályán veszítettek.

Egyébként az Allianz Arána 70-75000 férőhellyel rendelkezik, ez Németország második legnagyobb arénája a dortmundi Westfalenstadion után.

München a 2021-es foci eb alatt három csoportmérkőzésnek és egy negyeddöntőnek ad otthont.

München EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 15. Franciaország 1 - 0
(1 - 0)
Németország M4
jún 19. Portugália 2 - 4
(1 - 2)
Németország M4
jún 23. Németország 2 - 2
(0 - 1)
Magyarország M4
júl 2. Belgium 1 - 2
(1 - 2)
Olaszország M4