Az egykor Szovjetunióhoz tartozó Azerbajdzsánnak számos problémával kellett megküzdenie a függetlenedése után. Azonban a kőolaj és földgázkészletek révén, sikerült az országnak gazdasági stabilitást szereznie. Papíron demokratikus köztársaság, melyet közel 20 éve irányít Ilham Alijev, akit a nemzetközi szervezetek rendszerint kritizálnak (nem kedveli az emberi jogokat), számunkra a baltás gyilkos ügyéről lehet emlékezetes Azerbajdzsán, illetve a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválról. Az ország fővárosa Baku. Sok jelentős azerbajdzsáni intézmény székhelye is itt található valamint az elmúlt években Baku a nemzetközi események fontos helyszínévé vált. 2016 óta létezik Forma 1 Azerbajdzsáni Nagydíj és otthon adott a 2018-19-es Európa Liga döntőjének is, ugyanakkor 2021-ben ez a város lesz az Euro2020 egyik jelentős helyszíne.

Mérhetetlen luxus és a szegénység groteszk kapcsolata

Ha felütöd a Wikipédia oldalt, szinte rögtön szemet szúr, az alábbi mondat: A város és környéke a Föld egyik leginkább szennyezett területe. Ez azonban nem jelent semmit, ugyanis a rohamos fejlődésnek köszönhetően, turisztikai célpont lett, rengeteg beruházás történt az elmúlt két évtized során. Olyannyira nagy lett a luxus, hogy a Kaszpi Dubajnak nevezik. Ízlésesen kialakított városnegyedek, modern létesítmények, melyeket jól ötvöztek a múlt emlékével.

Ebben a miliőben „lapul” meg a bakui Olimpiai Stadion, melynek befogadóképessége 69870 fő. A stadion a 12. századi Szűz-torony ihlette. A kissé idejétmúlt megjelenés mögött azonban komoly technológia húzódik meg, melynek köszönhetően az Európai Labdarúgó-szövetség stadionkategóriái szerinti négycsillagos besorolást is elérte. A létesítmény építését hosszas környezetvédelmi munkálatok előzték meg, ugyanis a stadion alatt húzódó föld szennyezett volt.

Az átadásra végül 2015-ben került sor, de számos hercehurca előzte meg az eseményt, az építési költségek az egekben voltak (600 millio euró). Az országban megosztottság jellemezte a stadion létjogosultságát (minek ilyen drága építmény, ha a nép szegény?), azonban Alijev számára a PR szempontok fontosabbak voltak, mint a szegénység felszámolása. Az ütemterv csúszása is plusz költségeket jelentett, azért is kellett kapkodni, mert 2015-ben a létesítményben rendezték az első Európai Játékokat.

Kritikák senkit sem érdekelnek

A nemzetközi eseményt beárnyékolta a bakui lakóháztűz, melyben 15 azeri állampolgár hunyt el. A tragédia rávilágított az ország kettősségére (például olyanokra érdemes itt gondolni, mint korszerűtlen szovjet lakóházak, melyeket a reptértől külön fallal eltakart úttal “kerítenek” el), mémek készültek Alijevről, folyamatos kritikák érték őt, illetve a bakui polgármestert is. Ez azonban nem jelentett semmit a vezetés számára, hiszen azóta 2019-ben Európa Liga döntőt is a komplexumban rendezték.

Mit kell tudni a bakui Olimpiai Stadionról és az itt rendezésre kerülő foci EURO2020 mérkőzésekről?

A stadion abszolút földrengésbiztos (szükség is van rá egy olyan veszélyeztetett térségben, mint Baku). Nem korlátozódik csak labdarúgásra, mivel atlétikai pálya is megtalálható benne, illetve szoktak tornaversenyeket is rendezni. Azeri válogatott otthona, illetve a bajnokság klubcsapatai ebben a stadionban játszák az európai kupameccseiket.

Habár az Olimpiai Stadion lesz a foci eb egyik helyszíne, még nem szerepelt a labdarúgó-európa bajnokság helyszínei között. Az Európai Labdarúgó-szövetség kategorizálása alapján a bakui stadion négycsillagosnak felel meg.

 

Baku EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 12. Wales 1 - 1
(0 - 0)
Svájc M4
jún 16. Törökország 0 - 2
(0 - 1)
Wales M4
jún 20. Svájc 3 - 1
(2 - 0)
Törökország Duna TV
júl 3. Csehország 1 - 2
(0 - 2)
Dánia M4