A Brexit után mozgolódni kezdtek a skótok, nem olyan biztos, hogy sokáig az Egyesült Királyság része lesz Skócia. A történelmi jelentőségű változások a szemünk előtt zajlanak, de mi egyelőre az ország jelenére és a múltjára koncentrálunk. Kedves olvasó, azt tudtad, hogy a skót szót már több, mint 1000 éve használják? És azt, hogy hiába Glasgow az ország legnagyobb (és az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb) városa, mégis Edinburgh a főváros?

Mi Glasgow-ra koncentrálunk, a “zöldekre”, amely két világszerte ismert csapat otthona, akik ősi riválisok: Rangers és a Celtic. A város leghíresebb szülöttje Sir Alex Ferguson, az edzőlegenda, de a sportolók közül még muszáj kiemelni Kenny Dalglisht, Jimmy Johnstone-t, illetve a Liverpool hátvédjét, Andrew Robertsont. Sportolók mellett neves színészekből és énekesekből sem volt hiány a városban, illetve de mi most elsősorban az 1903-ban megnyitott komplexumra, a Hampden Parkra koncentrálunk. Ugyanakkor történelmileg Glasgow volt az első város, amelynek két focicsapata is szerepelt az európa kupa döntőben, ugyanis 1967-ben a Celtics és a Rangers csapott össze a fináléban.

A világ legnagyobb arénája volt

A Hampden Park, melynek történelme egészen elképesztő, kezdetben a világ legnagyobb futballarénája volt, befogadóképessége elérte a 125 ezer főt! Az első hivatalos mérkőzésen a Queen’s Park 1-0-ra legyőzte a Celtic csapatát 1903-ban, de otthont adott a Skócia – Anglia rangadónak, melyre 121 ezren voltak kíváncsiak, míg az Old Firm (Rangers – Celtic) botrányba fulladt 1909-ben, mivel a nézők követelték a hosszabbítást a döntetlenre végződő kupadöntőben!

 

Mit kell tudni tehát a Hampden Park stadionról  és az itt rendezésre kerülő foci európa bajnokság mérkőzésről?

A stadion kapacitását tovább növelték az 1930-as években (183 ezer főre!), így volt olyan válogatott mérkőzés, ahol 150 ezren szorongtak a lelátókon. A világháború alatt tervben volt, hogy a pályát felszántják, majd zöldséget termelnek rajta, de végül a stadiont birtokló vezetőség úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a kormányzati döntést. Az Aranycsapat is megfordult a Hampden Parkban 1954-ben, ahol 4-2-re győzték le a skót válogatottat.

Puskás Ferenc számára ráadásul különösen kedves volt ez a stadion, ugyanis 1960-as BEK-döntőt is itt rendezték, ahol 7-3-ra győzött a Real Madrid, míg a magyar klasszis máig megdöntethetlen rekordot állított be, négy gólt szerzett a fináléban. További két BEK/BL-döntőt rendeztek a Hampden Parkban, illetve KEK és UEFA-kupa finálékat is.

Ezeket tudván, tökéletes helyszínéül szolgál a foci eb 2021 meccseinek.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 14. Skócia 0 - 2
(0 - 1)
Csehország M4
jún 18. Horvátország 1 - 1
(0 - 1)
Csehország M4
jún 22. Horvátország 3 - 1
(1 - 1)
Skócia Duna TV
jún 29. Svédország 1 - 2 AET
(0 - 0)
Ukrajna M4