Home A 2021-es foci EB helyszínei Amszterdam

Amszterdam

Ismerős az Amstel sör? És a folyó? Ahogyan a sör, úgy a holland főváros is a folyóról kapta a nevét, ahol a külvárosi részekkel együtt, egy millió ember él. Amszterdam a világ legélhetőbb városai közé tartozik, kereskedelmi (és egyben pénzügyi) központ, multikulturális, ahol különböző nemzetiségek képviseltetik magukat. Számos múzeum (Rijksmuseum) és híres épület (Rembrandt-ház) mellett érdemes megemlíteni a vörös lámpás negyedet is, ami leginkább vonzza az odalátogatókat.

Amszterdam két leghíresebb szülöttje egyaránt festő: Rembrandt és Vincent van Gogh. A városban látta meg a napvilágot a totális futball atyja, Rinus Michels és tanítványa, az amszterdami aréna névadója – a valaha volt egyik legjobb játékos – Johan Cruijff is. Az élmúlt évtidezek genereciójából ismerős lehet Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp és Ryan Babel, akik szintén a holland fővárosban születtek.

A legendáról elnevezett stadion

A Johan Cruijff Aréna a legnagyobb költségvetésű stadion Hollandia történetében. A holland főváros kandidált az 1992-es olimpiára – mely program részeként egy hatalmas stadiont terveztek -, de végül az első körben kiestek, azonban Amszterdam számára szükség volt egy modern komplexumra. Az Ajax Amszterdam számára épp kapóra jött a sportlétesítmény terve, mert szerettek volna elköltözni a De Meer-ből (illetve az olimpiai pályát se akarták folyamatosan bérelni, ha nagyobb meccsük volt).

A többszöri átdolgozott tervek után, végül 1993-ban kezdődött az építkezés és 1996-ig tartott, maga Beatrix királynő nyitotta meg az 55 ezer fő befogadására alkalmas létesítményt. Az összköltség meghaladta a 140 millió eurót, de ennek jó okai voltak, hiszen a ’90-es évekhez mérten, egy rendkívül modern komplexumot építettek: ez volt az első stadion Európában, amit behúzható tetővel készült. Eredetileg Amszterdam Aréna nevet kapta, majd 2018-tól hivatalosan is Johan Cruijff nevét viseli (2016-ban hunyt el).

Mit kell tudni a Johan Cruijff Stadionról  és az itt rendezésre kerülő foci eb mérkőzésekről?

Az Ajax Amszterdam mellett a holland válogatott is itt játssza mérkőzéseit, de a stadiont számos más találkozónak és rendezvénynek is otthont adott. Az első komoly főpróba az 1998-as Bajnokok Ligája döntő volt, ahol a Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Juventust, majd két évvel később, a 2000-es Európa-bajnokságon öt mérkőzést rendeztek az arénában, köztük a holland válogatott csoportmeccseit, illetve az olaszok elleni büntetőkkel elveszített elődöntőt is. A 2013-as Európa Liga finálénak is otthont adott!

A labdarúgás mellett amerikai foci mérkőzéseket is tartottak az egykori Amszterdam Arénában, illetve a Hollandiában rendkívül népszerű K-1-es harcművészeti versenyeket, ahol a kiváló hazai versenyzők mutathatták meg tudásukat (Semmy Schilt, Peter Aerts és a város szülötte, Badr Hari). Megszámlálhatatlanul sok koncert az elmúlt évekből: AC/DC, Madonna, Michael Jackson, Bon Jovi, The Rolling Stones, Tina Turner, Beyoncé.

Foci EB még nem került rendezésre Johan Cruijff Stadionban, azonban az EURO2020 alkalmával 3 csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt is lehet követni élőben a helyszínről.

Amszterdam EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 13. Hollandia 3 - 2
(0 - 0)
Ukrajna M4
jún 17. Hollandia 2 - 0
(1 - 0)
Ausztria M4
jún 21. Észak-Macedónia 0 - 3
(0 - 1)
Hollandia M4
jún 26. Wales 0 - 4
(0 - 1)
Dánia M4