Mit lehet elmondani egy olyan városról, amely világszerte ismert? Nem sok újat, és egy stadionról, amelyet 90 éve építettek? A sportrajongóknak nem kell bemutatni a Stadio Olimpicót, mely a két fővárosi rivális, az AS Roma és az SS Lazio közös otthona. Bemutatónk azonban nemcsak a számokból fog állni, hanem az aréna létrejöttét és történetét mutatja be, mely egy borús korszakra nyúlik vissza.

A Stadio Olimpico legendája

Róma stadionja a Foro Italico sportpark központi létesítménye, melyet 1928 és 1938 között építettek, Benito Mussolini uralkodása alatt. A létesítményt alkalmassá tették az 1940-es olimpiai játékok lebonyolítására, azonban a világháború elsöpörte az olimpiát. A fasiszta stílusjegyeket magán hordozó komplexum azonban a mai napig történelmünk része, ahogyan a Stadio Olimpico előtt látható 50 méteres obeliszk is, melyen a Mussolini Dux felirat szerepel.

A Foro Italico kezdetben Foro Mussolini néven volt ismert, az olasz diktátor felismerte a sportban rejlő óriási lehetőségeket (az “érdekes” 1938-as olasz világbajnoki arany, melyet csak “sötét aranykorszaknak” neveznek), melyek ideológiai szempontból tökéletesen segítettek politikai ambícióit. A stadionok bizonyítékát képezték a gazdasági fellendülésnek, mennyire jó az élet Olaszországban.

Mit kell tudni tehát a római Stadio Olimpico-ról és az itt rendezésre kerülő foci eb mérkőzésekről?

Az elmúlt évtizedekben többszöri felújításon is átesett az aréna, először az 1960-as római olimpia kapcsán, majd az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokság végettA 2009-es Bajnokok Ligája döntőre szintén modernizálták a létesítményt. Összességében 4 BEK/BL-döntőt rendeztek benne, melyek közül kettőt a Liverpool nyert. Két Európa-bajnoki finálé, illetve egy vb-döntő a “mérlege” az ikonikus Stadio Olimpicónak.

A Stadio Olimpico jelképe a két csapat és a város megosztottságának. Az AS Roma kénytelen egy fasiszta jelképekkel tarkított stadionban játszani, míg a szélsőséges jobboldali kötődő Lazio szurkolók számára ideális helyszín a római olimpiai stadion. A komplexum csak tovább mélyíti az ellentétet a két tábor között, mely feloldhatatlanná vált az elmúlt az évtizedek során.

Az EURO2020 alatt Róma és a Stadio Olimpico három csoportmérkőzésnek és egy negyeddöntőnek ad otthont, ezek között szerepel a foci eb első mérkőzése is, június 11-én (Törökország – Olaszország).

Róma EB menetrendje

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 11. Törökország 0 - 3
(0 - 0)
Olaszország M4
jún 16. Olaszország 3 - 0
(1 - 0)
Svájc M4
jún 20. Olaszország 1 - 0
(1 - 0)
Wales M4
júl 3. Ukrajna 0 - 4
(0 - 1)
Anglia M4