Home Csapatok B csoport Oroszország

Oroszország

A Szovjetunió sikeres volt az Európa-bajnokságokon, de miután felbomlott és vele minden jó odaveszett (éljen a szocialista mémgyár!), már nem megy olyan jól az orosz válogatottnak. A 2008-as elődöntő volt a csúcspont, de a többi tornán még a csoportkört sem tudták abszolválni. Mi várható Oroszország válogatottjától idén? A megszokott taktikával most sikeresek lesznek? Vajon Vlagyimir Putyinnak is pályára kell lépnie – jégkorong után szabadon -, hogy nyerjenek?

Eb-múltidéző

Amikor az első Európa-bajnokságot megnyerték a szovjetek, a torna egyik sztárja a történelem legjobb kapusa, Lev Jasin volt. A következő Eb-n (1964) második helyezést szerezték meg. Kiváló edzők és labdarúgók alkották akkor a szovjet ligát, különböző stílusok (ukrán, grúz, tatár és az orosz) jól vegyültek, amiből 1972-ben egy újbóli ezüstérem született. A következő 16 év az Európa-bajnokság szempontjából kevésbé volt sikeres, de jött az 1988-as csodacsapat. Az elsősorban Dinamo Kijevre épülő keret a döntőig menetelt, ahol kikapott a legendás hollandoktól. A történelem egyik legnagyobb edzői csatája volt (Michels vs. Lobanovszkij), két kiváló csapattal.

Egy korszak végéhez értünk, Szovjetunió felbomlása után nem jöttek a sikerek az orosz fociban. Hiába a kvalifikáció a Vb-re és Eb-re, csoportkörökben kiestek, egyszerűen nem voltak eléggé erősek, hogy felvegyék a versenyt a legjobbakkal, egészen 2008-ig. Adott volt egy kiváló edző (Guus Hiddink), illetve egy rendkívül tehetséges korosztály, ahol olyan játékosok voltak, mint Akinfejev (legtehetségesebb kapusként tartották számon), Zsirkov, Pavjucsenko és Arsavin. A csoportkört nagy zakóval kezdték, de a későbbi győztestől ez nem szégyen (spanyol), mindezek ellenére simán továbbjutottak. A negyeddöntőben Hollandiát ejtették ki hosszabbítás után, míg az elődöntőben az akkoriban világ legjobbjaként számon tartott spanyolok jöttek szembe újból. Két meccsen 7 gólt kaptak tőlük, de ez nem volt szégyen. Akkoriban Oroszország ott volt Európa legjobb nemzetei között.

Kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra

A sorsolást követően hamar egyértelművé vált, hogy a I-jelű csoportban a belga és orosz válogatott a toronymagas favorit az első két helyre. Az utolsó 3-4 forduló csak formalitás volt az oroszok számára. A belgákkal ugyan nem bírtak, de a többi ellenfél (Skócia, Ciprus, Kazahsztán és San Marino) labdába sem rúgott mellettük. A szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov valószínűleg nem a legnagyobb motivátor, taktika szempontjából nagyon ragaszkodik a 4-2-3-1-es rendszerhez, ami által kiismerhető a válogatott (gyakorlatilag 3 éve így játszanak). Az oroszok gondja viszont nem ez, hanem az, hogy az elittel nehezen tudják felvenni a versenyt. Akadnak tehetséges játékosok a keretben, de nincs meg az a plusz, ami szükséges lenne a Belgium szintű csapatok legyőzéséhez.

Az orosz válogatott kulcsjátékosai

Artem Dzyuba a vezér. Az orosz válogatott kapitánya valószínűleg most van élete formájában, ez lehet az utolsó nagy tornája. Már 32 éves óriás egész pályafutását Oroszországban töltötte. A Zenit csapatával az elmúlt három évben jutott fel a csúcsra, zsinórban nyerték a bajnoki címeket. Dzyuba nem csak egy szimpla játékos, három évvel ezelőtt az oroszországi Vb-n ő volt az, aki az öltözőben szónok volt, motiválta a társait.

Nem is az a klasszikus Koller-féle középcsatár, akire csak ívelni lehet a labdákat. Az orosz óriás képes helyzeteket kidolgozni a többiek számára, megtartani a labdát a védőkkel szemben. Ritka az ilyen 197 centiméteres támadó, de Dzyuba univerzális. Gólokat szerez, de van egy gond vele kapcsolatban: a nagyobb meccseken “eltűnik”. Valószínűleg a finnek vagy a dánok ellen használható lesz, de lehet a belgákkal szemben már nem fog csillogni.

Oroszország EB 2021 kerete

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Oroszország felkészülési programja

Az oroszok első két meccsüket hazai pályán rendezik (Szentpétervár), ezért okos döntés Khimkibe tenni a központot. Felkészülés gyanánt Lengyelország és Bulgária lesz az ellenfél, ideális választás mind a kettő, hiszen a lengyelek masszív csapat.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 1. Lengyelország 1 - 1 Oroszország 2.45 3.30 2.80
jún 5. Oroszország 1 - 0 Bulgária 1.44 4.00 7.00

Az orosz csapat esélyei a 2020-as Európa-bajnokságon

Az orosz válogatott problémája, hogy hiába erősek és az ők szintükön lévő ellenfelek le tudják győzni, de azt a 8-10 náluk jobb képességű európai nemzetet nem. Dzyuba és Golovin kiváló játékosok, biztosan rendkívül motiváltak lesznek a hazai pálya miatt, de egy olyan csoportba kerültek, ahol két válogatott szervezettebb náluk (finn és belga). Belgium ellen bizonyították, nincsenek azon a szinten, hogy legyőzzék őket, ezért a két északi csapat ellen kell nyerniük. Azért is lehet ez problémás, mert fegyelmezett védekezéssel megfogható az orosz henger. Sok múlik Dzyuba formáján, illetve azon, mennyire lesz képes a védelem jól zárni. Akadtak bőven hibák a felkészülés során.