Home Csapatok E csoport Szlovákia

Szlovákia

Szlovákia függetlensége 1993 óta tart, ha ősmagyar trollfocis akarnék lenni, akkor ez nem is ország, mondhatnám. De a sajátos ideológián túl, az a helyzet, hogy a szlovák foci nagyon keveset tudott eddig felmutatni. Egy-egy részvétel a világbajnokságon és Európa-bajnokságon, néhány nemzetközi sztárságig jutó játékos. Talán a populáció méretében is  keresendő az ok, vagy hogy más sportág, például a jégkorong népszerűbb, de a szlovák csapat nem fog ezúttal sem maradandót okozni.

A szlovák válogatott rövid Eb története

Egyetlen olyan európai kontinensviadalt említhetünk, amin ott voltak. 2016-ban történt, tehát a legutóbbi tornán. A létszámemelés sokat segített nekik, ahogy nekünk is. Legutóbb szolid és nem annyira emlékezetes produkció mellett, a csoportból való továbbjutás még összejött, aztán a kieséses szakasz első körében megkapták Németországot. Nem szerencsés sorsolás, de igazán nem is volt sokkal több abban az alakulatban, mint egy ilyesfajta tisztes helytállás.

Robert Mak (Fotó: Vlad1988 / Shutterstock.com)

A németek nem szoktak kesztyűs kézzel bánni a kicsikkel, a hozzájuk képest esélytelenebbekkel. A végeredmény 3:0-ás német siker, és szlovák kiesés lett. Ezek után vessünk fel egy érdekes kérdést. Izland, Wales, vagy ha utódállamokat nézünk, akkor Szerbia is meg tudta vetni a lábát a nagyobb, nemzetközi tornákon. Szlovákiának mindez nem sikerült idáig, és nem sok esély van rá, hogy idén erre rácáfoljanak.

Kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra

Testközelből láthattuk a kijutásukat, kétszer velünk is szembe néztek. Szlovákiában 2:0-ra nyertek az első körben, aztán a visszavágón is legyőzték a magyar válogatottat. Meg is előztek minket, ők zártak a harmadik helyen. Mérkőzéseik felét nyerték meg, ehhez mi is hozzájárultunk. Összesen 8 forduló volt, ezalatt egy döntetlenben és 3 vereségben volt részük. Gólarányuk pozitív lett, ez azért érdekes, mert például nekünk a negyedik pozícióban ezt nem sikerült teljesíteni. Hiába a pozitív arány, nem megy nekik a találatok megszerzése. Ha az utóbbi időszakot nézzük, többnyire 2.5 gól alatt zárultak a mérkőzéseik. Kivétel persze erősíti a szabályt, Málta ellen 2021 március elején hazai pályán 2:2-es eredményt értek el. Nem karcsú kicsit így az Európa-bajnokság előtt?

Stanislav Lobotka (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

De bizony, hogy karcsú teljesítmény. Mindez lehet a játékosminőség oka is, de olyan edzőkeringőt hoztak össze, ami elég ritka válogatottaknál. 2018 októbere óta 6 szakember is tiszteletét tette a szlovák kispadon. Jan Kozak hosszabb regnálása után történt ez, jöttek többen is, végül Stefan Tarkovicot megtartják. Négy védős rendszerben gondolkodik, elől egyetlen támadóval. A középpályások eloszlása változó, tudnak támadó, de akár védekező irányba is rendeződni. Őszinte leszek, nem vagyok elemző, és többször is láttam a szlovákokat játszani, de úgy vélem nincs egységes, felismerhető stílusuk, ettől független tudnak nyerni egy máltai égés után Oroszország ellen. Hektikusság, ami sosem jó, főleg egy nagyobb tornán.

Szlovákia kulcsjátékosai

A világszinten is ismertséget szerző, borzalmas fodrászhoz járó Marek Hamsik a csapatkapitány. A neve jól cseng, de az aktuális formája és tudása leképződik abban, hogy 33 évesen az IFK Göteborg játékosa, sok sérüléssel, ugyanakkor tapasztalata mindenképp nagy segítség lehet a többieknek. Elől a veszélyért felelős Ondrej Duda, Robert Mak, Róbert Bozenik és Michal Duris. Lebecsülni nem érdemes őket, de nem a labdakezelési technika és taktikai összképet alakító passzok csúcsvonalát hozzák.

Marek Hamsik (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

Szlovákia EB 2021 kerete

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

A szlovák válogatott Eb-s felkészülési programja

Komoly hőségváltozásra kell készülnie a szlovák focistáknak. Lesz csoportmeccsük Oroszországban meg Spanyolországban. Az egyik országban néha süt a nap, a másikban meg inkább az a ritka, amikor nem süt. Hivatalosan két felkészülési meccsük lesz, június elsején Bulgária ellen, majd június 6-án Ausztriával néznek szembe.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 1. Szlovákia 1 - 1 Bulgária 1.85 3.50 4.20
jún 6. Ausztria 0 - 0 Szlovákia 1.70 3.75 5.00

Euro 2020 esélyek és tippek

Ha továbbjutásról beszélünk, a harmadik hely miatt nem olyan egyértelmű a helyzet. Szlovákiát előzetesen a simán kiesők közé sorolnám. Spanyolország, Svédország és Lengyelország három olyan nemzeti alakulat, mely jobb és egységesebb, de azt például nem lehet előre kiszámolni, hogy a Paulo Sousa által irányított Lengyelország egy ponton összeomlik tegyük fel, mert a portugál olyat vár el, amihez a lengyel focista lélek nem szokott. Viszont ha tisztán csak az eddigiekből, meg a mellékzöngék nélküli játéktudásból indulunk ki, szerintem a spanyoloké az első hely, a második helyért megküzd Svédország és Lengyelország, és a csoportkör végén távozok Szlovákia a tornáról, az utolsó helyen.