Home Csapatok F csoport Magyarország

Magyarország

Kevés válogatott zuhant a legnagyobb magasságokból, a legmélyebb gödörbe. Velünk ez megtörtént: világbajnoki ezüstérmek, stabil részvétel egészen 1986-ig, emellett bronzérem az 1964-es Európa-bajnokságon, és több olimpiai siker (1952, 1964 és 1968). Ezután egy hosszú, sikertelen időszak következett, miközben semmiféle nemzetközi tornára nem jutottunk ki. 2016-ban tört meg a jég az Európa-bajnoksággal, melyre ismét kvalifikáltuk magunkat. Borzasztóan nehéz a csoport, a továbbjutás is bravúr kategória lenne. Ez nem lenézés vagy kishitűség, hanem a németek mellett itt van nekünk a világbajnoki címvédő Franciaország, és a legutóbbi Eb-győztese, Portugália.

A magyar válogatott fényes múltja

Színesebb, eredményesebb és drámaibb a világbajnoki múltja Magyarországnak, de az Európa-bajnokságok történetében is letették lábnyomukat azért a magyar labdarúgók. Első részvételre 1964-ben került sor, a spanyolországi tornán bronzmeccset játszott válogatottunk Dánia ellen. Rendes játékidőben Bene Ferenc és Carl Bertelsen góljainak köszönhetően egyenlő volt az állás, jöhetett a hosszabbítás. Novák Dezső ekkor úgy döntött, elég az izgalomból, és duplázni tudott, amellyel meglett a bronzérem. Akkori csapatunk alább látható is a képen.

1964-es Eb-bronzérmes magyar válogatott. Fotó: Wikipédia

A harmadik helyet rögtön egy kihagyás követte, majd 1972-ben ismét ott volt a mezőnyben a magyar nemzeti csapat, ekkor a negyedikek lettek, a négyből. A hosszabb selejtezés és rövidebb torna hívei voltak akkoriban a szervezők. 1972 után sok-sok évig nem sikerült a kvalifikáció, egészen pontosan 2016-ig egyetlen Európa-bajnokságon sem vettünk részt. Talán a létszámbővítés, talán egy jó csapat okán, de újra ott voltunk, és megnyertük a csoportot, megelőzve az izlandi, portugál és osztrák válogatottat. A nyolcaddöntőben jött a végállomás, Belgium 4:0-ra vert minket, de azt hiszem minden magyar szurkoló számára nagy élmény volt a 2016-os Európa-bajnokság.

Kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra

Ez már nem Bernd Storck csapata, a névsor is változott, sikerült fiatalokat és új neveket beépítenie Marco Rossi szövetségi kapitánynak. A taktika is merőben eltér, de ami talán hasonlóság lehet, hogy a srácok nem adják fel csak úgy, küzdenek és hajtanak. A selejtező-csoport szoros volt, igaz hogy Azerbajdzsán kibérelte az utolsó helyet egyetlen ponttal, de előtte tömött sor keletkezett. Horvátország nyerte a csoportot 17 pontot gyűjtve, míg a negyedik helyre befutó Magyarország 12 egységgel zárt. A horvátok 8 forduló alatt 5-szor nyertek, míg a walesiek, szlovákok és magyarok 4-4 győzelmet arattak.

Marco Rossi. MTI/Szigetváry Zsolt

A szorosság ellenére a negyedik hely önmagában nem lett volna elég a rájátszáshoz, hanem kellett a Nemzetek Ligájában a jó szereplés. Összetett rendszer, picit hazudva mondhatom, hogy fogalmam sincs hogyan kerültünk oda a pótselejtezőkhöz, miközben negyedikek lettünk a selejtező-csoportban. A lényeg végső soron az, hogy a rájátszás meglett, ahol első ízben a bolgárokat verték a srácok, majd Izlandot győzték le. Ezzel lett meg végül a kijutás az Európa-bajnokságra. Míg voltak olyan nemzetek, melyek hosszabbításokkal vagy büntetőkkel vívták ki a részvétel jogát, addig Magyarország két rendes játékidős győzelemmel.

Magyarország Eb-s kulcsjátékosai

Szoboszlai Dominikot kell kiemelni első sorban, mert olyan mentalitást hozott, ami hosszú ideje hiányzik a magyar válogatott életéből. Elvállalja a lövést, gólra törően játszik, nem tart attól, ha esetleg végül kimarad. Ez a fajta hozzáállás mintha hiányozna a többiekből, és Dominik hatására társai is bátrabbak szoktak lenni. De sajnos Szoboszlai nem lesz ott a tornán, tehetségből azért van így is, például Sallai Roland, Varga Kevin vagy épp Nego. A védelemből Willi Orbánt és Szalai Attilát kell kiemelni, de nagyon jól jön a sokat kritizált Szalai Ádám rutinja is, a támadások során.

Magyarország EB 2021 kerete

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

A magyar válogatott felkészülési programja

Telki, Ausztria, ezek az edzőtáborok helyszínei, és a hosszú hetek felkészülése után két mérkőzéssel hangolunk a kontinensviadalra. Június 4-én a Szusza Ferenc stadionban Ciprust fogadjuk, majd június 8-án szintén ugyanott, az írekkel csapunk össze. Ezt követően jöhet a nem kicsit nehéznek tűnő Eb-csoportkör.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 4. Magyarország 1 - 0 Ciprus 1.53 4.00 6.00
jún 8. Magyarország 0 - 0 Írország 2.15 3.00 3.75

Esélyek, tippek

Halálcsoportba kerültünk, ami egész pontosan azért nevezhető annak, mert a világbajnoki címvédő és a legutóbbi Eb-győztes is ellenfelünk lesz. A franciák nagyon erős kerettel lettek a világ legjobbjai, míg a portugálok kissé kiöregedő, de nagyon taktikus játékkal behúzták az Európa-bajnokságot. Csak hogy érezzük a törődést, mellettük még itt vannak a németek is, akik gyengébb napjaikat élik, ránézésre nem olyan jók, mint néhány évvel ezelőtt. De németek, és a mentalitásuknak köszönhetően nem szabad könnyelműsködni velük szemben. Szerintem bravúr lenne a csoportból való továbbjutás, de nem feltétlenül mondanám, hogy utolsók leszünk, csak a harmadik hely is kevés lesz az egyenes kieséses szakaszhoz.