Kezdőlap Még több foci Eb Legek a 2021-es foci Eb-ről Legfiatalabb vezetőedző: Andriy Shevchenko

Legfiatalabb vezetőedző: Andriy Shevchenko

Egészen széles a skála, a nemzeti csapatok kispadjain helyet foglaló szakember életkorában. A legfiatalabb az ukrán Schevchenko, aki néhány még aktív labdarúgó volt. Most azonban Ukrajnát próbálja sikerre vezetni az Európa-bajnokságon!

Sokáig terjedt egy legenda, hogy Stadler József le akarta igazolni, az akkor még fiatal Andriy Shevcehnkót. Végül mást választottak helyette, mert nem tartották elég tehetségesnek. Ez egy jól hangzó médiahazugság volt, divatos kifejezéssel fake news. “Sosem jártam próbajátékon magyar csapatnál. Az lehet, hogy voltak magyar játékosmegfigyelők, akiket érdekeltem, de ez úgy hazugság, ahogy van” – nyilatkozta egyszer a Goal.com kérdésére.

Andriy Shevchenko, Ukrajna szövetségi kapitánya (Fotó: photo-oxser/Shutterstock)

Ha be kell mutatni neked Andriy Mykolayovych Shevchenkót, akkor nagyon fiatal vagy, amiért irigylünk, vagy esetleg csak most csöppentél a labdarúgás világába. Játékosként egy korszakos legendának nevezhetjük, nyert Aranylabdát 2004-ben, de még ennél is fontosabb, hogy az ellenfelek legnagyobb félelme volt egy időben. Legsikeresebb időszakát az AC Milannal töltötte, nyert bajnokságtól elkezdve, Bajnokok Ligáján át mindent. Be is került az olasz csapat legendáinak csarnokába.

Edzőként még nem mutatott sokat, első megbízatása az ukrán válogatott irányítása. Játékosként 111-szer lépett pályára nemzeti színekben, Ukrajna történetének legeredményesebb gólszerzője. Nagyon szeretik hazájában, politikával is megpróbálkozott, de mindez addig nem jelent gondot, amíg nem bukik a válogatottal. A szurkolók sajnos hajlamosak csak és kizárólag a jelenben gondolkodni, és jó szereplést várnak Shevchenko alakulatától.

Ukrán válogatott bemutató