Kezdőlap Még több foci Eb Legek a 2021-es foci Eb-ről Újoncok a mezőnyben

Újoncok a mezőnyben

Két debütáló nemzet is lesz az Európa-bajnokságon, Finnország és Észak-Macedónia még sosem szerepelt a kontinenstornán. A finnek azért már egyszer-egyszer közel jártak a kijutáshoz, de az macedón történelem labdarúgásbeli sikerektől mentes.

Finnország

Nehéz lenne sikeresnek csúfolni a finn labdarúgás történelmét, de mentségükre szóljon, hogy a téli sportok sokkal inkább népszerűbbek arrafelé. Soha nem jutottak még ki világbajnokságra, és ez lesz az első Európa-bajnokságuk. Annyira akartak kvalifikálni a 2000-es évek elején, hogy még Roy Hodgson is felkérték szövetségi kapitánynak. De neki sem sikerült a csoda, ami aztán 2020-ban végül összejött Finnországnak. Hosszú-hosszú évtizedek sikertelensége után, Olaszország mögött megszerezték az automatikus kijutást érő második helyet a selejtező-csoportban. Az alábbi képen amúgy a cseppet sem finn külsejű, finn Nikolai Alho látható, aki nem csak hogy az MTK focistája, de még zenész is!

Nikolai Alho (katatonia82 / Shutterstock.com)

Észak-Macedónia

A finnekkel ellentétben, az ország 1991 óta tartó függetlensége miatt, sokkal kevesebb lehetőségük volt bármilyen nemzetközi tornára kijutni. A mindössze 2 millió népességű ország első hivatalos válogatott mérkőzését 1993-ban játszotta. Első kvalifikációs sorozatuk az 1996-os Európa-bajnokságra történt, sikertelenül. Akkor sem, és azóta sem voltak a selejtezők királyai, többnyire a 4-5. helyen zártak, egészen mostanáig. 2020-ban rájátszást érő pozíciót csíptek el, majd a playoffban kivívták a részvételt az idei Európa-bajnokságra. A résztvevők növelése mindenképp kellett a macedónok sikeréhez, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a vébére eddig teljesen esélytelenek voltak. Annál a selejtezésnél az első 2 hely ér csak valamit, de ott többségében 5-6. helyen végeznek.

Ismerkedj meg a válogatottakkal bemutatóink által