Kezdőlap Még több foci Eb Foci Eb játékvezetők Björn Kuipers

Björn Kuipers

Lefizeted a bírót? Jó, de mennyit adsz Kuipers úrnak? A holland játékvezető ugyanis szupermarket-tulajdonos, de olyan gazdag, hogy osztalékot is ritkán vesz fel saját cégeiből. Számára a bíráskodás nem megélhetés, hanem egy hobbi. Olyan jó befektetéseket kötött, hogy szponzorálja például Max Verstappen pályafutását is, szóval nem tartozik a lefizethető bírók közé. Lehetséges, hogy saját csapatot is tudna venni.

A FIFA játékvezetői tagságot 2006-ban érte el, több ifjúsági tornán is fújt, míg első nagy felnőtt döntője a 2011-es UEFA Szuperkupa-döntő volt. A 2012-es Európa-bajnokságon két csoportmeccset kapott, ebből a francia-ukrán találkozót az 5. percben a hatalmas esőzés és villámlások miatt, félbe kellett szakítania. Egy évvel később már Európa-liga döntőt vezethetett (ott nem volt villámlás), ráadásul hazai pályán, Amszterdamban.

Björn Kuipers. Fotó: kivnl / Shutterstock.com

A 2010-es évek közepén akkora népszerűségnek és elismertségnek örvendett, hogy az El-döntőt követően, 2014-ben BL-finálét is vezethetett (madridi derbi). A 2016-os Eb-n újból két csoportmeccset kapott, illetve a francia-izland negyeddöntőt. A 2018-as vb-n is hasonló volt a leosztás számára. A botrányok nem kerülték el őt ezekben az években, hiába számított kiemelkedő játékvezetőnek.

Az utolsó atrocitás az idei Bajnokok Ligája elődöntőben történt, mikor a PSG játékosai azzal vádolták a holland bírót, hogy a pályán sértegette őket. Több játékos is állította, hogy Kuipers rendkívül durván beszélt velük, többször káromkodott. Komoly következménye nem lett a dolognak, hiszen ott lehet az Eb-mezőnyben a holland játékvezető, akitől kevesebb büntető lapot, ellenben egy-két tizenegyest várunk!