Kezdőlap Történelem Eb-multidéző: Egy tizenegyes lett a veszte

Eb-multidéző: Egy tizenegyes lett a veszte

67
0

A francia válogatott tele volt tehetségekkel a 90-es években, közéjük tartozott Reynald Pedros is, akinek karrierje szépen ívelt felfelé, az ominózus 1996-os Európa-bajnokságig. Mi történt az egykor Zidane-nal együtt emlegetett francia tehetséggel?

Az a bizonyos büntető

Reynald Pedros karrierjét 1986-ban kezdte a Nantes legendás utánpótlásában, ahol olyan labdarúgók rúgták a bőrt, mint Marcel Desailly, Didier Deschamps, Patrice Loko, Nicolas Ouédec és Reynald Pedros. Hiába volt tehetséges fiatalok alkotta keret a Kanáriknál, de az eredmények nem akartak jönni. Előbb Deschamps, majd Desailly is távozott, de maradt a támadótrió: Pedros, Loko és Ouédec. A munkájuk 1995-re ért be, mikor a Nantes megnyerte a bajnokságot, a Quédec – Loko páros 40 gólt szerzett, Pedros a gólpasszokat osztogatta.

A 95/96-os Bajnokok Ligája menetelésük az elődöntőben ért véget, a későbbi győztes, Juventus ellenében estek ki. Az Európa-bajnokság egy újabb esély volt Pedros számára, hogy szintet lépjen: úgy érezte elérte a csúcsot a Nantes csapatával, a nyári kontinenstorna után ideje váltani. Az Aimé Jacquet által irányított válogatott több egykori Nantes nevelésre épült (Desailly, Deschamps és Loko), de Pedros rendszerint csak csere volt. A franciák a negyeddöntőben tizenegyespárbaj után jutottak tovább, az elődöntőben a csehek vártak rájuk.

Sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született gól, jöhettek a büntetők. A galloknál a szokásos öt rúgó meg is volt: Zidane, Djorkaeff, Lizarazu, Guérin és Blanc. Magabiztos ítéletvégrehajtók, akik azt várták, majd a rivális hibázik egyet. A hatodik rúgó szerepére Pedros vállalkozott, aki a második félidőben állt be. Friss volt, bizonyítási vágytól hajtva. A büntetője azonban rendkívül gyengére sikeredett, Kouba hárított, Kadlec pedig értékesítette a csehek hatodik tizenegyesét, Franciaország kiesett.

Nem volt benne elég erő. Túlságosan középre rúgtam, és laposan – nyilatkozta Pedros.

Hiába ért el sikereket karrierje korábbi részében, Pedros azzal a büntetővel semmisé tett mindent. Még ő sem láthatta előre, mekkora kárt fog okozni, mekkora gyűlölet szakad rá a honfitársaitól.

Mélyrepülésben

Reynald el akarta felejteni az egészet, csapatot akart váltani, új életet kezdeni. Felkereste őt a Monaco, hiába akarta azonban a csapat edzője, Jean Tigana, nem igazolták le, mert a klubelnök nemet mondott a kockázatos transzferre (Pedros megítélése nem volt ideális). A francia középpályás eléggé el volt keseredve, de ekkor érkezett a Barcelona ajánlata. A megújulás lehetősége, új közeg, másik ország, de a feleségének nem tetszett az ötlet, így vissza kellett utasítania a katalánok ajánlatát.

A Marseille sietett a közutálatnak örvendő játékos segítségére, pont az a klub, amely botrányoktól volt hangos. Új klubjában csak lötyögés várta, nem voltak specifikus edzések, mindenki kényelmesen élt, nem csoda, hogy a 11. helyen végeztek. Pedros közben elvált, karrierje romokban volt, így most már semmi sem kötötte Franciaországhoz, eligazolt a Parmához, ahol fel akarta építeni újból a karrierjét, mindezt egy tehetséges és fiatal közegben. A csapat tele volt sztárokkal, de Pedros nem tudta állandósítani helyét a kezdőben a combizomszakadása miatt.

Az egykor nagy reményekkel Olaszországba utazó játékos élete sokkal rosszabb irányt vett a vártnál, elindult az évekig tartó kálváriája, csapatról csapatra járt, de már sehol sem tekintettek rá úgy, mint potenciális kezdőjátékos. Amikor a francia válogatott megnyerte a hazai rendezésű vb-t, illetve két évre rá az Eb-t, Pedros már csak szimpla szurkoló volt. Egyre lejjebb csúszott, végül a francia amatőr ligában fejezte be karrierjét. Edzőként azonban megtalálta a számításait a női labdarúgásban, a Lyonnal két BL-t nyert, majd a marokkói női labdarúgás fejlesztésébe fogott, ahol jelenleg is dolgozik.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org