Anglia számára az Eb-győzelem mindennél fontosabb, ha kell, akkor az elődöntőben is beáldozzák a látványos játékot a Dánia elleni továbbjutásért! A cél mindenek felett, nem akarnak szépen nyerni, de nincs is rá szükségük. Rendkívül könnyű ágra kerültek, hazai pályán játszhatnak, ezt csak ők veszíthetik el. 

Dánia számára ez már egy csoda

Christian Eriksen elvesztése után, nem sokan mondták volna, hogy Dánia elődöntős lesz a tornán. A küzdeni tudás és akarat végül célt ért, belgák elleni vereséget követően magasabb fokozatba kapcsoltak. A két magabiztos győzelem után jött egy szenvedősebb Csehország ellenében. Nem mondanám, hogy jól jászottak, de a cseheknél jobbak voltak.

A védekezésükben akadnak lyukak, támadóik bizonytalanok labdával, de küzdenek és ami ennél is fontosabb: több játékosuk is kipihent. Közel sem voltak akkora terhelésnek alávetve, mint mondjuk Kevin De Bruyne a belgáknál. A dánok ismerik az ellenfél sztárjait – jó páran játszanak a PL-ben -, de az angolok is jól ismerik az ellenfelet.

A dán Kasper Dolberg (k) megszerzi csapata második gólját a Csehország-Dánia mérkõzésén Bakuban 2021. július 3-án.
MTI/AP/Getty pool/Dan Mullan

A dánoknak amire figyelni kell, az a szervezett védekezés. Ha ez adott, akkor kis szerencsével bevehetik az angol kaput, ami eddig senkinek sem sikerült az Eb-n. A gondom ezzel az, hogy a dán támadók nem meggyőzőek, pontrúgásokban bízhatnak inkább, esetleg egy kapu előtti kavarodásból profitálhatnak. Akiben esetleg látom a potenciált gólszerzésre, az Kasper Dolberg, aki jól érkezik a beadásokra.

Anglia számára innentől sima a döntő?

Gareth Southgate együttese nem játszott szépen, de az elmúlt évtidezekből nem sok olyan végső győztes volt (Eb és vb), akik szép focit prezentáltak volna. A hőn áhított siker felülír mindent, a hatékonyság oltárán beáldozzák a szép játékot. Anglia úgy rúgott Ukrajnának négy gólt, hogy különösebben nem fociztak látványosan. Nem beszélhetünk emlékezetes meccsről, de a győzelem volt csak a fontos.

Az angolok számára ez egy olyan esély, ami nagyon ritkán jön el: hazai pálya, tehetséges keret és gyengébb ellenfelek. A döntőig vezető útjuk kikövezett – mindössze a németek szólhattak volna közbe -, hozni kell a kötelezőket, mert a dánok elleni mérkőzés is az. Amikor Southgate megteheti azt, hogy sort cserél, mert annyi a tehetséges játékosa, akkor ott a dánoknak fel kell kötniük a gatyát.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni az angolok mögött rejlő sikert, akkor két tényezőre bonthatjuk: stabil védekezés és Raheem Sterling. A szélső képes bármelyik védelmet megbontani, egy-egy villanásának köszönhetőek az eddigi angol sikerek. A videóból azonban kitűnik, ennél jóval összetettebb a helyzet: taktikájuk adaptálható az ellenfélhez, így elfojtva azok erősségeit. Hátvédeik labdabiztosak, rendre keresik a létszámfölényes helyzeteket, nem ijednek meg a letámadásoktól sem.

Miért lehet gondban mégis Anglia?

A felállt védelem az, amelyikkel szemben nem feltétlenül fekszik az angol taktika. Ez már a csoportmeccseken is megmutatkozott, ha egy csapat képes szívósan védekezni, akkor az angolok szenvednek. A kérdés mindössze annyi: képes erre Dánia? Akadnak nagy munkabírású robotoló középpályásaik (Delaney és Hjoberg), széleken jól védekező játékosaik, de a fentebb említett szervezettségre szükség lesz.

Az angolok győzelem csábító 1.72, de szerintem ugyanígy egy sok gólt hozó meccs is (2,5 felett: 2.33), mert könnyedén benne van, hogy a dánok az “őszinte” focit választják, nem fognak végig védekezni, főleg akkor nem, ha korán hátrányba kerülnek. A mérkőzést Danny Makkelie vezeti, aki a németek ellen szerencsét hozott az angoloknak. A holland játékvezető nem spórolt a lapokkal eddig sem (3,5 felett: 1.81).

Unibet exkluzív ajánlat: 10.000 Ft befizetési bónusz + 10.000 Ft ingyenes fogadás !
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese Pirata

Gratulálunk, Pirata!

A nyertes tipp: X, Ayase Ueda, 28. perc, beküldve: 2021.07.07 20:08 CEST