Dánia óriási mentális erőről tett tanubizonyságot, mikor felálltak az első meccsen történt sokkból, most Csehország ellenében írhatják tovább a történetüket. Mire elég a cseheknél egyetlen gólvágó? A dánok csapatként felül tudnak kerekedni rajtuk? 

Dánia és a csodák

Az 1992-es siker nagy visszhangot keltett, azóta is minden Európa-bajnokság előtt felelevenítik, de az idei döntős szereplésük jóval nagyobb csoda lenne. Az első mérkőzésen elvesztették Christian Eriksent. A dán válogatott sztárja a kórházi ápolása után tudott beszélni a csapattal, ami lökést adott a társaknak, azóta szárnyalnak. Elmúlt két mérkőzésen 8 gólt szereztek!

A dán támadók többsége friss, nem voltak annyit igénybe véve a szezon során, mint mondjuk az olasz vagy belga játékosok. Ez a frissesség még jól jöhet a negyeddöntők és a torna esetleges későbbi szakaszában is. Olyan támadóik vannak, akik lesajnált játékosok (Dolberg vagy Braithwaite), bizonyítani akarnak, jobb szerződésért küzdenek, ez a torna pedig tökéletesen alkalmas rá.

Csehország újból elődöntős?

A 2004-es Eb-n is volt Csehország – Dánia mérkőzés, akkor is a negyeddöntőben. A két torna között mindössze annyi volt a hasonlóság, hogy 2004-ben Milan Baros volt a gólzsák, idén pedig Peter Schick. Kis túlzással, de utóbbin múlik a csehek sikere, ugyanis a 2004-es válogatott jóval mélyebb volt (Nedved, Koller, Rosicky, Poborsky, Ujfalusi és az akkor még fiatal tehetség, Peter Cech).

A cseh Patrik Schick (j) és a holland Matthijs de Ligt a budapesti Puskás Ferenc Stadionban 2021. június 27-én.
MTI/EPA pool/Illyés Tibor

Azon a tornán a csehek voltak a favoritok, most a dánok. Masszív a dán középpálya, míg a csehek inkább az egyéni villanásokban bízhatnak (mondjuk egy Schick távoli lövés?). Hiába a Soucek – Holes fémjelezte masszív középpálya, ezzel maximum a védekezés lehet jobb, támadásban a dánok a csehek előtt járnak. A kérdés az, hogy a csehek kapusa, Vaclik milyen napot fog ki.

Ami aggodalomra adhat okot cseh részről: az angol védelmével nem tudtak mit kezdeni, míg a hollandok ellen az emberelőnyig nem sokat mutattak. Frank de Boer együttese könnyedén nyerhetett volna, ha a kapu előtt higgadtabbak. Ahhoz, hogy Csehország a negyeddöntőben legyen, kellett egy óriási hiba de Ligttől, illetve utána Stekelenburgtól is egy hiba.

A történelem ismétli önmagát?

Visszatérve a 2004-es Európa-bajnokságra, kivel volt egy csoportban Csehország? Hollandiával, akiket most a nyolcaddöntőben ütött ki. Akkor is nyertek (3:2), szóval akadnak hasonlóságok, de merész lenne erre építkezni a mostani találkozó kapcsán. A cseheknek nincsen annyi klasszisa, mint 2004-ben, sokkal jobb játék kell tőlük, mint Anglia vagy Hollandia ellenében.

Dánia jó helyzetben, mivel visszatérhet Wass és Poulsen is, elvileg Kjaer is teljesen egészéséges. A többség kevés gólos találkozót vár a csehek defenzív játéka miatt, de könnyedén kiszakadhat a gólzsák (2 gól felett AH: 1.77). A dán sikerben önmagában nincsen érték, abban már igen, hogy minimum két gólt érnek el 2.43.

Unibet exkluzív ajánlat: 10.000 Ft befizetési bónusz + 10.000 Ft ingyenes fogadás !
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese naaf

Gratulálunk, naaf!

A nyertes tipp: 2, Takuma Asano, 29. perc, beküldve: 2021.07.02 23:26 CEST