Kezdőlap Foci Eb 2021 Budapesten Eb 2021: Magyarok védettségi igazolvánnyal, külföldiek negatív PCR-teszttel juthatnak be a Puskás...

Eb 2021: Magyarok védettségi igazolvánnyal, külföldiek negatív PCR-teszttel juthatnak be a Puskás Arénába

410
0

Megkülönböztető, mondhatnánk diszkriminatív belépési lehetőségeket biztosítanak a magyar szurkolók számára a szervezők.

A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt 2 hónappal, áprilisban eldőlt, hogy minden egyes rendező város milyen stadionkapacitást tud biztosítani. Nem garantálta senki, inkább mondjuk úgy a maximum létszámot jelölték meg, mindezt annak függvényében, hogy hogyan alakul az adott országban a járványhelyzet. Dublin és Bilbao nem tudta vállalni a rendezést, ezért az ír főváros mérkőzéseit áthelyezték Szentpétervárra, míg Bilbao helyett az ugyancsak spanyol Sevilla jelentkezett.

Míg a többi rendező város (Amszterdam, München, Bukarest stb.) 15-30%-os látogatottsággal számolt, addig Budapest egyedülállóként bedobta a tutit: 100%-os kapacitást vállal. Ennek következtében a magyar főváros esetében nem kellett sokat gondolkodnia az UEFA-nak a foci Eb-s jegyek újraosztásán, ugyanis aki már rendelkezett jeggyel az megtarthatta, illetve ha valaki lemondott a belépőjéről azt rövid időn belül elkapkodták a májusi, illetve a június eleji jegyvásáron. Az előjelek szerint a négy budapesti Eb-meccsen teltház várható.

A magyar szurkolók CSAK védettségi igazolvánnyal mehetnek Eb-meccsre

Miután kiderült, hogy melyik rendező város mekkora befogadóképességgel várja a kontinensviadalt, az adott ország szervezői (pl. MLSZ) a helyi hatóságokkal együttesen döntöttek a továbbiakról. Például arról, hogy kit engedjenek be a stadionba.

Rögtön megtudtuk, hogy amennyiben valaki magyar szurkolóként szeretne résztvenni a meccseken annak szüksége van a honi védettségi igazolványra (akár kártya, akár elektronikus formában). Az UEFA legutóbbi tájékoztató levelében ez szerepel:

“Magyar szurkolók (azaz magyar állampolgárok és lakosok”

Az addig rendben van, hogy a Magyarországon élő személyeknek volt esélyük védettségi igazolványt szerezniük, de mi van azokkal akik magyar állampolgárok, úgy is vásárolták jegyüket, de külföldön élnek? De erről a témáról lejjebb olvashattok.

Védettségi igazolványt Magyarországon információink szerint három esetben lehet kapni:

 1.  Megkaptad az oltást (azt is tudjuk, hogy sokan már az első dózis után kaptak védettségi kártyát).
 2.  Átestél a betegségen (van róla hivatalos papír), s a gyógyulásod pillanatától 6 hónapig érvényes a kártyád.
 3.  Átestél a betegségen (nincs róla hivatalos papír), ezt bizonyítani tudod egy teszttel, s akkor egy 4 hónapig érvényes védettségi igazolványban részesülsz.

Ha viszont nem kaptál oltást, nem voltál beteg, akkor otthon ülsz! Bezzeg aki külföldről érkezik…

Részben hazai rendezésű foci Eb-n, miért vannak előnyben a nemzetközi szurkolók?

A budapesti eseményekre érkező külföldiek valamiért jobb fény alá kerültek. Nekik nincs feltétlenül szükségük védettségi igazolványra.

A Magyarországra utazók karanténmentesen tartozkodhatnak az országban, amennyiben a határnál foci Eb-s jegyüket, illetve egy negatív PCR-tesztet mutatnak fel, mely a mérkőzés kezdete előtt 72 órán belül végeztek el. Ugyanezen dokumentumokkal pl. a reptéren kiválthatják a foci Eb meccsekre belépést biztosító karszalagukat.

Ezen kívül ha be vannak oltva, akkor még a negatív PCR-tesztre sincs szükségük, de csak abban az esetben ha olyan országban kapták meg a vakcinát, mellyel Magyarországnak megállapodása van. Ez egy elég rövid lista, de pl. az erdélyi magyarok ott lehetnek a Puskás Arénában.

Íme a lista, hogy melyik ország védettségi igazolását fogadja el Magyarország:

 • Törökország
 • Szlovénia
 • Szerbia
 • Montenegró
 • Horvátország
 • Románia
 • Mongólia (sok szurkoló érkezik onnan…)
 • Grúzia
 • Észak-Macedónia
 • Csehország
 • Ciprus
 • Bahreini Királyság (innen is…)

Ugyancsak az uefa.com tájékoztató leveléből megtudtuk, hogy a stadionnál is végezhető koronavírus-teszt (PCR). Két busz fog majd rendelkezésre állni az Ifjúság útja és Stefánia út sarkánál (reggel 8-tól este 20-ig), viszont meccsnapon ezek nem lesznek nyitva. A teszt eredményeit 24 órán belül küldik e-mailen keresztül, s a tesztre való jelentkezésnél fel kell mutatni egy érvényes személyit, vagy útlevelet. Egy teszt ára 19 500 forint (megközelítőleg 55€), lehet fizetni készpénzzel, vagy akár bankkártyával.

 

De mi történik a külföldről érkező magyar állampolgárokkal?

Ez a kérdés már nagyon régóta foglalkoztat bennünket, de megfelelő választ egyelőre még sehol sem találtunk. Az igaz, hogy május közepétől a külföldön élő magyar állampolgárok is igényelhettek védettségi igazolványt, de maga a folyamat eléggé bonyolultnak bizonyult, s kérdés, hogy hányan éltek a lehetőséggel, vagy akár azóta megkapták-e?

Elméletileg ha egy külföldön élő magyar rendelkezik más állampolgársággal is, akkor neki nem kellene gondot okozzon a meccsre való kijutás. Hazautazik, felmutat egy negatív tesztet, vagy ha olyan országból érkezik akivel van egyezmény, akkor egy védettségi igazolványt, és figyel arra, hogy mobilján a jegyeket tartalmazó applikációban nem a magyar adataival regisztrál.

Ha viszont nincs, csak magyar állampolgársága, akkor beutazáskor felmutat egy negatív tesztet/külföldi védettségi igazolványt, és reménykedik, hogy a karszalag kiváltásakor nem kakaskodnak, hogy bezzeg ő magyar, s akkor magyar védettségi igazolványra van szüksége. Repülővel érkezők talán ezen a szűrőn egyszerűbben átesnek, mivel a karszalagot már a Ferihegyen kiválthatják.

Csak óvatosan a pálinkával!

Amit még fontos tudni, hogy 18 éven aluli magyar szurkolók védettségi igazolvány (és karszalag) nélkül bemehetnek a mérkőzésekre amennyiben rendelkeznek érvényes jeggyel, de csak egy felnőtt társaságában. Abban az esetben ha a gyerek rendelkezik védettségi igazolvánnyal, akkor ő is kiválthatja a karszalagját, és beléphet felnőtt kísérő nélkül.

18 éven aluli külföldről érkező szurkolóknak szükségük van a karszalagra, és ők csak akkor léphetnek be a Puskás Arénába ha van velük egy felnőtt is.

A fentieken kívül a stadionba való beléptetési folyamathoz tartozik a testhőmérséklet mérése. Amennyiben ez 37.8 vagy fölötti érték akkor nem léphetsz be. Öt perces pihenő után újra mérés, ezt megismétlik háromszor, s ha az érték nem csökken akkor nincs visszaút, sőt a hivatalos útmutatóban az szerepel, hogy karanténba kell vonulnod. Kíváncsiak vagyunk, hogy egy júniusi délután (pl. a franciák ellen 15 órától szerepelünk, s az előrejelzés szerint 28 fok lesz) hányan várakoznak majd, hogy felhevült testük olyan állapotba kerüljön, hogy beengedjék a szentélybe.

A stadionban a maszk használata kötelező, a kaját, piát, valamint a veszélyes eszközöket hagyd otthon.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org