Kezdőlap Magyar válogatott Újabb részletek az UEFA büntetéséről

Újabb részletek az UEFA büntetéséről

78
0

Zárt kapus meccsekkel és pénzbírsággal büntették Magyarországot, ahogy ezt korábban meg is írtuk. Közben újabb részletek derültek ki az ügyben, lássuk is ezeket!

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az MLSZ összefoglalóját a büntetés hátteréről.

1. Az UEFA Fegyelmi bizottsága mindhárom mérkőzés kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó-szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja.

2. A Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás meghatározása az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusa (1)-(2) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (1) Bármely … személy, aki bármilyen alapon, beleértve a bőrszínt, a fajt, a vallást, az etnikai származást, a nemet vagy a szexuális irányultságot, megsérti egy személy vagy személyek csoportjának emberi méltóságát…

  14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot … büntetik.”

3. A Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás vétségének büntetését az UEFA Fegyelmi szabályzat 14. paragrafusának (2)-(3) pontjában (nem hivatalos kivonatos fordítás):

„14.§ (2) Ha egy vagy több szurkoló az (1) bekezdésben leírt magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget vagy klubot minimálisan a stadion részleges bezárására büntetik.”

  14.§ (3) Visszaesés esetén a következő fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni:

a) a második szabálysértést egy (1) zárt ajtó mögött lejátszott mérkőzéssel és 50 000 euró pénzbüntetéssel büntetik;

b.) minden további szabálysértést egynél több zárt ajtók mögött lejátszandó mérkőzéssel, vagy stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.”

4. A Rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartás esetében kiszabott fegyelmi büntetés elévülési ideje 3 év. A magyar válogatott a 3 éven belül Rasszizmus és diszkrimináció vétsége miatt 2019 márciusában és 2019 szeptemberében kapott az UEFA-tól fegyelmi büntetést.

5. A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelmi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország–Portugália

„ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)

„Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország–Franciaország

– Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)

„Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország–Magyarország

„LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)

„Deutschland Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

6. Az UEFA 2021. július 9-én megküldte a szövetségnek, később pedig nyilvánosságra hozta az összevont eljárásban hozott döntést, mely szerint

– 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti;

– elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logo kihelyezését;

– 100 000 euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

7. A 2021. őszi vb-selejtező-mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak.

8. A Fegyelmi határozat – részletes kifejtést és indoklást tartalmazó – hivatalos teljes leiratát várhatóan egy héten belül küldik meg a szövetség számára.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org