Kezdőlap Történelem Eb-labdák: A játékszer története

Eb-labdák: A játékszer története

268
0

Névvel ellátott labdákat készít a világbajnokságokra már hosszú ideje az Adidas. Ezek az egyedi labdák, amolyan készletkiszórás jelleggel aztán az Európa-bajnokságra is eljutottak, nem készítettek egyedi lasztikat az európai tornára. Aztán változott a dolog, és a piaci rést ki kellett használni.

Dél-amerikai nevek Európában

Ahogy a bevezetőben is említettem, az 1960-as, 1964-es és 1968-as Európa-bajnokságokon a korábbi világbajnokságok labdáit használták. 1970-ben nevesítették és építettek marketinget a labda köré, a neve Telstar lett, amit aztán az 1972-es Eb-n is használtak. Az első hivatalos névvel ellátott Eb-labda tehát egy dél-amerikai ország nevét viselte. Fekete-fehér mintázata volt, hogy a tévében jobban látható legyen, mint az elődei.

Adidas Telstar Mexico. Fotó: Zac allan/Wikipédia

Nem változott a trend a következő, 1976-os jugoszláviai Európa-bajnokságon sem, fogták a világbajnokság lasztiját, és azt alkalmazták. Ez is Telstar volt, még kinézetre is ugyanaz volt, csak más technológiával készült. Egy speciális műanyag réteg került rá, azért hogy kevesebb vizet szívjon fel a bőr. Így a labda jobban ellenállt, az időjárási körülményeknek. Az 1980-as európai tornán még mindig nem érezték gáznak, hogy egy Tango River Plate nevű játékszerrel zajlik az esemény, ami szintén vb-labda volt korábban. Technológiai újítást nem hozott, de az design hosszú évekig meghatározta a labdák külsejét.

Adidas Tango River Plate. Fotó: Zac allan/Wikipédia

Egyedi név, változatlan technika

És ezután végre eljött a pillanat, a Tango márkacsalád meghozta az első olyan labdát, ami csak az Európa-bajnokság miatt kapott új nevet. 1984-ben történt mindez, a franciaországi viadalon a Tango Mundialt kergették a játékosok. Folytatódott a fejlődés, a ’80-as években áttértek a műbőr alkalmazására. Természetesen csakis világbajnokságon debütálhatott a műbőr, az Eb-re 1988-ban ért el, Németországban, Tango Európa névvel. Ekkoriban még csak nevében voltak egyediek az Eb-labdák, hiszen teljesen ugyanazok voltak, amiket a vb-ken alkalmaztak. A dánok így kaptak etruszk motívumos labdát az általuk rendezett Európa-bajnokságra. A motívumok a két évvel korábbi olasz vb miatt voltak, tisztelegve az ókori itáliai nép előtt.

Etrusco Unico. Fotó: Shine 2010/Flickr

Végre egyedi design!

Ahogy nőtt az Európa-bajnokságok iránt az érdeklődés, az Adidas úgy látta meg egyre inkább az üzleti lehetőséget. 1996-ban jött el a pillanat, hogy a sportszergyártónak is megérte az egyedi labda. Ez volt a Questra Európa, ami szerkezetében olyan volt, mint a két évvel korábbi vb-laszti, de mégis úttörő volt. Ez volt az első színes játékszer! Anglia miatt raktak rá rózsát, ami az angol szövetség jelképe, és három oroszlánt. Négy esztendővel később jött a teljes áttörés, az Adidas fogta magát, és nem csak új nevet és designt adott a vb-labdának, hanem egy teljesen új koncepciót hoztak létre 2000-ben.

Questra Európa. Fotó: Wikipédia

A varrás a múltba vész

2004-ben először játszottak világeseményen, varrás nélküli labdával. A paneleket hő segítségével ragasztották, így elérték a teljes vízállóságot. Megszűnt a küzdelem a varrásnál bejutó vízzel. Design terén is megnyíltak a lehetőségek, ezekre a panelekre már több mindent tudtak nyomtatni. A portugáliai Eb labdája, a Roteiro már ezen technika segítségével készült. 2008-ban az osztrák és svájci rendezéső Európa-bajnokságon kicsit retróztak, a Telstart próbálták felidézni az Europass nevű lasztival. A lengyel-ukrán rendezésű tornán jött a Tango 12, szintén egy kis régi idők feelingje. 2016-ban a Beau Jeu (szép játék) nevű bogyót űzték a pályán. Utódja az Uniforia lesz idén!

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org