Kezdőlap Elemzések Ki juthat tovább a foci Eb 2021 nyolcaddöntőibe?

Ki juthat tovább a foci Eb 2021 nyolcaddöntőibe?

1535
0

Négy utolsó csoportkörös nap következik, 12 mérkőzés, s rengeteg izgalom. Lássuk, hogy kinek milyen esélye van továbbjutni a 2021-es labdarúgó torna nyolcaddöntőibe.

Természetesen, ahogy már egy korábbi cikkünkben is írtunk róla, megtörténhet, sőt meg is fog történni, hogy két vagy több csapat azonos pontszámmal zárja a csoportkört, s ilyenkor lépnek érvénybe az UEFA által alkalmazott kritériumok amelyeket az alábbiakban újra közlünk.

Mi dönt egyenlő pontszám esetén?

Az utolsó csoportkör után több csapat is rendelkezhet azonos pontszámmal, ilyenkor jogos a kérdés, hogy mi alapján döntik el, hogy ki végez előrébb. Íme az UEFA által alkalmazott kritériumok a sorrend meghatározásáért:

 1. több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
 2. jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
 3. több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken;
 4. ha az 1–3. pontok alapján a sorrend nem dönthető el, akkor az 1–3. pontokat addig kell alkalmazni, ameddig nem dönthető el a sorrend. Ha továbbra sem dönthető el a sorrend, akkor az 5–9. pontokat kell alkalmazni
 5. jobb gólkülönbség az összes csoportmérkőzésen;
 6. több szerzett gól az összes csoportmérkőzésen;
 7. több győzelem az összes csoportmérkőzésen;
 8. ha két csapat a felsorolt első hét pont alapján holtversenyben áll úgy, hogy az utolsó csoportmérkőzést egymás ellen játsszák (azaz az utolsó csoportmérkőzés, amelyet egymás ellen lejátszottak, döntetlen lett, és a pontszámuk, összesített gólkülönbségük, az összes szerzett góljuk száma is azonos) és nincs harmadik csapat, amely velük azonos pontszámmal áll, akkor közöttük büntetőrúgások döntenek a sorrendről;
 9. alacsonyabb Fair Play pontszám (1 pont egy sárga lapért, 3 pont két sárga lapot követő piros lapért, 3 pont egy azonnali piros lapért);
 10. jobb helyezés a selejtező összesített rangsorában.

Mi dönt a legjobb csoportharmadikok esetén?

 1. több szerzett pont;
 2. jobb gólkülönbség;
 3. több szerzett gól;
 4. alacsonyabb Fair Play pontszám (1 pont egy sárga lapért, 3 pont két sárga lapot követő piros lapért, 3 pont egy azonnali piros lapért);
 5. jobb helyezés a selejtező összesített rangsorában.

Foci Eb 2021 – Legjobb harmadikok toplistája

Csapat Csoport LM Ny D V RG:KG GA Pt
Portugália F csoport 3 1 1 1 7:6 +1 4
Csehország D csoport 3 1 1 1 3:2 +1 4
Svájc A csoport 3 1 1 1 4:5 -1 4
Ukrajna C csoport 3 1 0 2 4:5 -1 3
Finnország B csoport 3 1 0 2 1:3 -2 3
Szlovákia E csoport 3 1 0 2 2:7 -5 3

Jöjjenek tehát az utolsó számolgatások. Kalkulátorokat elővenni!

A-csoport: Olaszok egy döntetlenre a csoportelsőségtől, Svájcnak meg kötelező a győzelem

Rómában az olaszok utolsó csoportmérkőzésükön Gareth Bale nemzeti válogatottjával csapnak össze, s az eddigi teljesítményeket látván Itália akár a maximális 9 ponttal folytathatja a kontinensviadalt. Wales ha szerez legalább 1 pontot akkor bebiztosítja a második helyét, de még ha ki is kap, akkor is továbbjut, mivel a legrosszabb forgatókönyv szerint csoportharmadikként 4 ponttal majdnem lehetetlen ennek az ellenkezője. Portugália 2016-ban úgy nyerte meg az Európa-bajnokságot, hogy csoportharmadikként folytatta a tornát, 3 pont állt a nevük mellett, és 0-ás gólarány.

Fotó: MTI/EPA/AP POOL/Alessandra Tarantino

A török válogatott játékosai nem az idei foci Eb-vel fognak majd büszkélkedni az unokáknak, ettől eltekintve nem hinnénk, hogy csak úgy odaadnák a három pontot Svájcnak. A gólarányuk katasztrofális az utolsó csoportkör előtt (-5 gól), de minimális esélyük még lenne nekik is a továbbjutásra, de ahhoz előbb nagyon meg kellene verniük a helvéteket.

Svájcnak nem elegendő a döntetlen, nekik győzniük kell ha tovább szeretnék folytatni a tornát. Ha ez sikerül, akkor az A-csoportról elmondhatjuk, hogy innen származik az egyik csapatharmadikként kvalifikáló.

Az A-csoport győztese Londonban folytatja a kontinensviadalt, ellenfele a C-csoport második helyezettje lesz (Ukrajna vagy Ausztria), míg a második helyen záró csapat (Olaszország/Wales/Svájc) Amszterdamba utazik, ellenfele pedig a B-csoport második helyezettje (Belgium/Finnország/Oroszország) lesz.

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

Olaszország maximális pontszámmal csoportelső, Wales a második helyen zárt, Svájc pedig 4 ponttal nagy eséllyel továbbjut a legjobb 16 közé. Törökország búcsúzik.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Olaszország 3 3 0 0 7:0 +7 9
Wales 3 1 1 1 3:2 +1 4
Svájc 3 1 1 1 4:5 -1 4
Törökország 3 0 0 3 1:8 -7 0

B-csoport: Elméletileg még Dánia is továbbjuthatna

A belgák két győzelemmel a csoport élén várják az utolsó fordulós mérkőzésüket, az ellenfél pedig ezúttal Finnország lesz. Ugyanúgy, mint az olaszoknak Belgiumnak is elegendő az 1 pont, mely által a csoport élén végeznének.
Abban az esetben viszont ha a finnek nyernek, akkor a direkt meccseket tekintvén megelőznék a belgákat (lásd fenti kritériumok), viszont ha Oroszorzágnak is sikerül begyűjtenie a három pontot Dánia ellen, akkor 3 db. hat pontos csapat lesz a B-csoportban. Ebben az esetben a három csapat teljesítményét tekintik, de úgy, hogy csak az egymás elleni meccseket veszik figyelembe, és a jobb gólkülönbség számít. Az utolsó csoportkör előtt, leszűkítve a három csapatra, a belgáknak a gólaránya +3, a finneknek -1, míg az oroszoknak -2.

Koppenhága, 2021. június 17.
A dán Pierre-Emile Hojbjerg (lent) és a belga Kevin De Bruyne a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Belgium mérkõzésen Koppenhágában 2021. június 17-én.
MTI/AP Pool/Martin Meissner

Az oroszok egy Dánia elleni döntetlennel is továbbjuthatnak, akár a második, akár a harmadik helyről, abban az esetben viszont ha kikapnak, és a finnek is ugyanígy járnak Belgium ellen, akkor újra számolgatni kell, mivel három csapat (Oroszország, Dánia, Finnország) fog 3-3 ponttal rendelkezni. Amennyiben ez megtörténik a direkt meccseket tekintve egyik csapat se jönne ki “győztesként”, így az egymás elleni gólarány lenne a következő kritérium. Az utolsó találkozók előtt: Oroszország gólaránya 0, Finnországé ugyancsak 0, míg a dánoké -1.
Ha Dánia 1-0-ra győzi le Oroszországot, akkor az alkalmazott kritériumok 5. pontjához érünk, ami a jobb különbség az összes csoportmeccsen (Oroszország -2, Finnország 0, Dánia -2).

Elméletileg Dánia is továbbjuthat, viszont előbb nagy gólaránnyal le kell győznie az oroszokat, majd reménykedni, hogy a teljesítmény felér egy legjobb harmadik helyes továbbjutást. Egyelőre a gólarányuk -2.

A B-csoport győztese Sevillában folytatja a kontinensviadalt, ellenfele pedig a legjobb harmadik lesz az A/D/E/F csoport egyikéből. A második helyen végző a nyolcaddöntőkbe az A-csoport másodikjával (Svájc vagy Wales) folytatja, a helyszín pedig Amszterdam lesz.

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

Belgium maximális ponttal zárta a csoportkört, így ők utaznak majd legközelebb Sevilla, ahol a nyolcaddöntőben az A/D/E/F csoport legjobb harmadikja ellen szerepelnek. Ez lehet akár Magyarország is.
A Dánok az oroszok elleni sikerükkel második helyről jutottak tovább, miután az első két fordulóban két vereséget szenvedtek. A finnek a harmadik helyen zártak, s várják az utolsó csoportok alakulásait, hisz még nekik is van esélyük továbbjutni. Nem úgy az oroszoknak, akik búcsúznak az idei foci Eb-től.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Belgium 3 3 0 0 7:1 +6 9
Dánia 3 1 0 2 5:4 +1 3
Finnország 3 1 0 2 1:3 -2 3
Oroszország 3 1 0 2 2:7 -5 3

C-csoport: Továbbjutást érő döntetlen az ukrán – osztrák mérkőzésen?

Az utolsó forduló előtt az egyedüli biztos dolog, amit tudunk: Hollandia csoportelső, és Budapestre érkeznek hamarosan, valamint Észak-Macedónia az első válogatott melynek nincs esélye továbbjutni, így az egymás elleni találkozójuk egy megfelelő pillanat Frank de Boer számára, hogy pihentesse a kulcsfontosságú játékosait, s esélyt adjon a többieknek.

Amszterdam, 2021. június 17.
A holland Memphis Depay (j) ünnepel, miután gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Hollandia-Ausztria mérkõzésen az amszterdami Johan Cruyff Arénában 2021. június 17-én.
MTI/EPA/Getty pool/Dean Mouhtaropoulous

A fentiekkel ellentétben viszont az Ukrajna – Ausztria összecsapás teljesen másról szól. Az utolsó forduló előtt mindkét csapat 3-3 ponttal rendelkezik, a gólarányuk is egyezik (0), a különbség csupán a rúgott gólok számánál jelentkezik (ukránok 4 gólt rúgtak, osztrákok 3 gólt). Egy döntetlennel mindkét csapat továbbjuthatna (ukránok a második helyről, Ausztria legjobb harmadikként), s nem lenne az első ilyen eset, emlékezzünk csak vissza a 2004-es svéd-dán 2-2-re végződő foci Eb találkozóra, mley során az olasz válogatottat búcsúztatták a tornáról. Nem csoda, hogy a fogadóirodák is reagáltak, s már csak alig 2.00-ás szorzón lehet fogadni a döntetlenre. Ha mégsem döntetlen, akkor az a csapat amelyik nyer az csoportmásodikként nyolcaddöntős, míg a vesztes csak reménykedhet, hogy ő is befér a legjobb 4 harmadik közé.

A nyolcaddöntőben Hollandia a magyar fővárosban a D/E/F csoport harmadikjainak egyike ellen szerepel, míg a csoport második helyezettje (Ukrajna vagy Ausztria) Olaszország ellen lép pályára, Londonban.

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

Hollandia is győzelemmel zárt a csoportkört, így ők is a maximális 9 ponttal lépnek tovább a labdarúgó torna nyolcaddöntőibe. Ellenfelük még nem ismert, viszont azt már tudjuk, hogy Budapesten szerepelnek legközelebb, június 27-én.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Hollandia 3 3 0 0 8:2 +6 9
Ausztria 3 2 0 1 4:3 +1 6
Ukrajna 3 1 0 2 4:5 -1 3
Észak-Macedónia 3 0 0 3 2:8 -6 0

D-csoport: Trükköznek az angolok, s megpróbálják elkerülni a nagyágyúkat?

Az utolsó fordulóban Anglia az ugyancsak 4 ponttal rendelkező Csehországot fogadja Londonban, a tét pedig a csoportelsőség lesz. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, felmerül egy érdekes dolog itt is. Ki szeretne az élen zárni a csoportkört? Ugyanis aki a tabella legfelső helyén áll az a nyolcaddöntőben az az F-csoport második helyezettjével játszik, aki egyelőre bárki lehet a következő négyesből: Franciaország – Németország – Portugália – Magyarország. A továbbjutása egyik csapatnak sincs veszélybe, csupán a folytatással merülnek fel kérdések.

London, 2021. június 18.
Az angol Phil Foden (b) és a skót Grant Hanley a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában játszott Anglia-Skócia mérkõzésen a londoni Wembley Stadionban 2021. június 18-án.
MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

A csoport második mérkőzésén a világbajnoki döntős Horvátország Glasgowban lép pályára a házigazda Skócia ellen. Mindketten 1-1 pontot szereztek, s ennél jóval többet vártunk pl. Modricéktól. A döntetlen egyik csapat számára sem érdekes, így kőkemény ütközetre számíthatunk, ahol a tét a 3 pont megszerzése, mely egyben továbbjutást is jelenthetne.

A D-csoport nyertese tehát az F-csoport második helyezettjével játszik a nyolcaddöntőkben Londonban, míg a tabella második helyezettje Koppenhágába utazik, ellenfele pedig az E-csoport másodikja lesz, aki még egyelőre ismeretlen.

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

Anglia legyőzte Csehországot, így a D-csoport élén zárta, mindössze 2 rúgott góllal, s mind a kettőt Sterling szerezte.
Mivel a horvátoknak is sikerült megnyerniük a skótok elleni találkozót, így ők jöttek fel a második helyre, míg a csehek legjobb harmadikként folytathatják a kontinensviadalt. Skócia búcsúzott a tornától.

A nyolcaddöntőkben az angol válogatott ellenfele az F-csoport második helyezettje lehet, gyakorlatilag bárki onnan (Franciaország, Portugália, Németország, Magyarország), a helyszín pedig újra London (Wembley).

A horvátok Koppenhágába utaznak, ellenfelül az E-csoport második helyezettje lesz, s a jelenlegi állás szerint ez akár Spanyolországot is jelentheti, míg a csehek még várják az összes csoportkörös mérkőzés lejátsszását, hogy megismerjék nyolcaddöntős ellenfelük.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Anglia 3 2 1 0 2:0 +2 7
Horvátország 3 1 1 1 4:3 +1 4
Csehország 3 1 1 1 3:2 +1 4
Skócia 3 0 1 2 1:5 -4 1

E-csoport: Most már nincs mese, győzniük kell a spanyoloknak, ha ott akarnak lenni a legjobb 16 között

Az utolsó forduló előtt a svéd bár nem túl meggyőző játékkal, de vezetik a tabellát, míg a jóval esélyesebb spanyoloknak mindössze 2 pontjuk van.

Gyakorlatilag ebben a csoportban mindenkinek van esélye továbbjutnia, még a csupán eddig egy pontot szerző lengyel barátainknak is, akik az utolsó csoportmeccsüket az élen álló svédek ellen játsszák. Egy győzelemmel Lewandowskiék továbbjutnak, de a skandináv állam sincs veszélybe, ugyanis négy pont elegendő a nyolcaddöntős szerepléshez, akár csoportharmadikként.

A lengyel Robert Lewandowski (j) ünnepel, miután megszerezte csapata elsõ gólját.
MTI/EPA/Reuters pool/Marcel Del Pozo

A másik találkozón a szlovákok a spanyolok ellen lépnek pályára, s amelyik csapat nyer az továbbjut. A döntetlen is kedvező az előbbiek számára, a spanyolok viszont az egy ponttal rizikóznának, mivel ha a lengyelek nyernek, akkor Morataék utolsó helyen zárják a csoportkört.

Az E-csoport győztese Glasgowban folytatja, ellenfele egy csoportharmadik lesz az A/B/C/D egyikéből, míg a második helyezettre Horvátország vár, Koppenhágában.

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

A spanyol válogatott kiütéses győzelemmel zárta a csoportkört, míg a svédek egy ugyancsak gólokban gazdag mérkőzésen legyőzték Lengyelországot. Utóbbiak és a csehek búcsúztak a tornától.

Spanyolország a nyolcaddöntőben a horvátok ellen lép pályára, míg a svédek Ukrajna ellen szerepelnek.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Svédország 3 2 1 0 4:2 +2 7
Spanyolország 3 1 2 0 6:1 +5 5
Szlovákia 3 1 0 2 2:7 -5 3
Lengyelország 3 0 1 2 4:6 -2 1

F-csoport:

Végül pedig jöjjön a mi csoportunk, az F-jelű, ahol szerencsére még nekünk is van lehetőségünk továbbjutni.

Az utolsó forduló előtt a franciák elmondhatják magukról, hogy ott lesznek a legjobb 16 között, legrosszabb esetben csoportharmadikként. Elméletileg a portugál – francián egy döntetlen mindkét fél számára kedvező lehetne, ám ezzel az utóbbiak a csoport második helyén zárnák a kört, nyolcaddöntős ellenfelük pedig Anglia lenne. Ezért is lesz izgalmas a szerda este megrendezett budapesti találkozó, ugyanis senki nem szeretne Londonban a házigazda ellen játszani, legalábbis nem ebben a szakaszban.

München, 2021. június 22.
Gulácsi Péter kapus a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 22-én. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplõ magyar válogatott Münchenben lép pályára Németország ellen június 23-án.
MTI/Kovács Tamás

Összegezve, a franciák számára a győzelem csoportelsőséget jelentene, s a legjobb 16 között Bukarestben szerepelnének egy harmadikkal az A/B/C csoportból, a portugáloknak kell minimum 1 pont a biztos továbbjutáshoz.

A magyar válogatott az utolsó találkozón Németország ellen szerepelnek. Fioláéknak kötelező a győzelem megszerzése, ha tovább szeretnének jutni, míg a németeknek akár a döntetlen is elegendő, bár ez megint rizikós Anglia miatt (feljebb szó eset róla, hogy miért).

FRISSÍTÉS (3. csoportkör után):

Két gólgazdag döntetlennel zárult az F-csoport. A portugálok és a franciák 2-2-es eredménnyel zárták a budapesti Puskás Arénában megrendezett találkozót, míg a magyar válogatott hősiesen harcolva búcsúzott a 2021-es foci Eb-től. Az eredmény: Németország 2, Magyarország 2.

A portugálok Belgium ellen szerepelnek a nyolcaddöntőben, a franciák Bukarestben folytatják a tornát, az ellenfél pedig a szomszéd Svájc lesz, míg a Nationalelf Londonba utazik, ahol a házigazda Anglia várja majd őket.

Név LM Ny D V RG:KG GA Pt
Franciaország 3 1 2 0 4:3 +1 5
Németország 3 1 1 1 6:5 +1 4
Portugália 3 1 1 1 7:6 +1 4
Magyarország 3 0 2 1 3:6 -3 2

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org